Chrzest Statku Restauracji Wratislavia
W poniedziałek 9 października odbył się chrzest statku Wratislavia. To największy śródlądowy statek pasażerski w Polsce, który pływa po Odrze. Łącznie na trzech pokładach jest w stanie pomieścić aż 400 osób.
Chrzest statku to jedna z najstarszych tradycji morskich. Jej celem jest odpędzenie złych duchów, które mają czyhać na nową jednostkę. W tej uroczystości szczególną rolę odgrywa matka lub ojciec chrzestny. Matką chrzestną Wratislavii została Dorota Bajda-Hordejuk, żona właściciela statku i innych obiektów Żeglugi Pasażerskiej we Wrocławiu, Rafała Hordejuka. To ona wypowiadając słowa „Płyń po rzekach i kanałach, sław imię polskiego stoczniowca i marynarza, przynieś chwałę Rzeczypospolitej Polskiej. Nadaję ci imię Wratislavia" rozbiła o burtę statku butelkę szampana.
Uroczystość nie skończyła się jednak na tym. Na gości czekała szampańska zabawa na trzech pokładach statku – dwóch pokładach zamkniętych oraz na pokładzie zewnętrznym. Impreza miała formę eleganckiego bankietu.
Na dolnym pokładzie zorganizowano tzw. standing party. Na gości czekały różnego rodzaju zimne przekąski oraz dania gorące autorstwa Szefa Kuchni Piotra Gietnera znanego z wielu programów telewizyjnych czy magazynu „Men’s Health”. Do dyspozycji zgromadzonych był także bufet ze słodkościami i bufet kawowy. Nie zabrakło również nastrojowej muzyki na żywo. Na górnym pokładzie można było z kolei posłuchać znanej harfistki Jadwigi Tomczyńskiej.
Po zapadnięciu zmierzchu Wratislavia wyruszyła w nastrojowy rejs przez Wrocław. Była to doskonała okazja do podziwiania miasta pod osłoną nocy.