Menu Statek Restauracja Wratislavia

Menu skomponowane przez Szefa Kuchni Piotra Gietnera

Aktualna karta menu RESTAURACJA „STATEK WRATISLAVIA”

Przystawki

Krewetki smażone
Krewetki tygrysie, dymka, peperoni, seler naciowy, pomidor, czosnek.

10 szt. / 48,- pln


Sashimi z wołowiny
Marynowana wołowina, pomarańcze, boczek pieczony, sałaty, ser „Ślubowski”, sos anchois.

160g / 34,- pln


Tatar wołowy
Polędwica wołowa, grzyby marynowane, ogórek piklowany, cebula, musztarda gorczycowa, jajko przepiórcze, filet anchois.

160g 35,-pln


Śledź
Śledź marynowany, puree z gorczycy i jabłka, burak kiszony, żurawina, dresing musztardowy.

160g 22,-pln


Ozór wołowy
Ozór wołowy, mus z buraka i chrzanu, knedel chlebowy, sałaty, dymka, pietruszka kiszona, espuma limonkowo-czosnkowa.

160g 25,-pln


Mule
Mule, czosnek, pietruszka, mleko kokosowe, red curry, pomidory.

500g 32,-pln


Ostrygi*
Świeże Ostrygi holenderskie II - surowe lub pieczone

1 szt. 10,-pln
* zapytaj obsługę o dostępność



Zupy

Szczawiowa
Szczawiowa, puree ziemniaczane, jajko przepiórcze, ser „Ślubowski”, kwaśna śmietana, świeże zioła.

250ml 18,-pln


Chłodnik
Jogurt, maślanka, avocado, ogórek gruntowy, groszek cukrowy, rzodkiewka, prażone pestki, espuma z czosnku i limonki, świeże zioła.

250mi 18,-pln


Rybna pikantna
Filety ryb, owoce morza, mleko kokosowe, trawa cytrynowa, red curry, owoce liczi, pomidory konfi, kolendra.

250ml 18,-pln


Żurek
Żurek, ziemniaki puree, chips z boczku, borowik, kurka, jajko przepiórcze, kwaśna śmietana, płatki palonego czosnku.

250ml 18,-pln


Sałatki
Sałatka z wołowiną
Marynowana polędwica wołowa, sałaty, gruszka, rzodkiew, kiszona pietruszka, szparagi, amarantus, dresing z antonówki i pietruszki.

250g 36,-pln


Sałatka z drobiem
Pierś kurczaka, sałaty, piklowana cukinia, kiszona marchewka, burak, groszek cukrowy, chips selera, pomidory, winegret pietruszkowy.

250g 34,-pln


Sałatka wegetariańska
Cykoria, ser „Ślubowski”, orzechy nerkowca, winogron, czarnuszka, zielony winegret z antonówki.

250g 34,-pln


Sałatka wegańska
Kruche sałaty, chipsy z marchewki, seler naciowy, pomidory, szparagi, piklowana cukinia, kiszona marchew, ekspandowana kasza jaglana, winegret pietruszkowo-miodowy.

250g 32,-pln


Ryby

Kalmar olbrzymi
Grillowany kalmar, puree z marchwi, dyni i kolendry, sałatka z piklowanej cukinii, groszek cukrowy, avocado, sos chimichurri, pianka z wasabi.

200g/160g 34,-pln


Dorsz pieczony
Polędwica z dorsza, krusta pietruszkowa, ragout z warzyw, pomidory, mus
z jabłek i limonki.

180g/180g 49,-pln


Sum smażony
Filet z suma, szpinak, ziemniaki konfitowane, borowik, kiszona pietruszka czosnek, rozmaryn.

180g/180g 49,-pln


Flądra w papilotach
Flądra, soliród, marchew, cukinia, seler naciowy, pietruszka, limonka, solone masło.

200g/160g 31,-pln


Dorada*
Dorada z pieca, sos chimichurri, sałatka z piklowanych warzyw.

100g ryby 14,-pln


*dodatki zamów u kelnera.

 

Dania główne


Grillowany kotlet z kostką
Kotlet wieprzowy, puree z jabłek i pietruszki, młode ziemniaki, kalafior, palone masło, puder z maślanki.

180g/180g 39,-pln


Pierś kaczki z grilla
Pierś kaczki, mus z dyni i pomarańczy, kiszona marchew, knedel chlebowy, salsa z wiśni, imbir marynowany.

160g/200g 42,-pln


Perliczka smażona
Perliczka, brokułowe puree, pietruszka, komosa ryżowa, bób, śliwka karmelizowana, emulsja z zielonego groszku i Jalapeno.

180g/180g 49,-pln


Gęsie żołądki duszone
Gęsie żołądki, czarna soczewica, zielony groszek, mus z jabłek i kolorowego pieprzu, demi-glace z owoców granatu.

180g/180g 35,-pln


Dzik – polędwica
Polędwica z dzika, chlebowy knedel, kalafior smażony, soliród marynowany, chrust z boczku, sos żurawinowy.

180g/180g 59,-pln


Steki*
Polędwica wołowa, Foie Gras, palone masło, borowik, kurka, kiszony burak, puree z marchwi rozmarynowej.

200**g/100g 79,-pln


Antrykot sezonowany, masło ziołowe, sos pieprzowy, sałatka z piklowanych warzyw.

250**g/100g 69,-pln


*dodatki zamów u kelnera
**waga steku uzależniona od stopnia wysmażenia

Dania wegetariańskie


Czarna soczewica, zielony groszek seler naciowy, suszone pomidory, szpinak, borowik, chipsy z selera.

300g 34,-pln


Humus z cieciorki, kruche sałaty, grillowane warzywa, chipsy z marchewki, szparagi, sezam palony, winegret pietruszkowo - limonkowy.

300g 34,-pln

 

Dodatki


Ziemniaki gotowane 200g 8,-pln
Ziemniaki smażone 200g 8,-pln
Frytki 160g 8,-pln
Mix sałat 140g 8,-pln
Knedel chlebowy 120g 8,-pln
Komosa ryżowa 120g 8,-pln
Czarna soczewica 120g 8,-pln

Desery


Mille Feuile
Płatki czekolady, krem czekoladowy, krem waniliowy, sorbet malinowy, puder z białej czekolady

160g 19,-pln


Parfait
Parfait pistacjowe, espuma z mango, lody karmelowe.

160g 19,-pln


Sernik
Sernik z białą czekoladą, agrest w czerwonym winie karmelizowany, sos waniliowy.

160g 19,-pln


Śliwka karmelizowana
Śliwka, cukier brązowy, białe wino, pieprz kolorowy, imbir marynowany, lody waniliowe.

160g 19,-pln


Lody
Selekcja lodów ze świeżymi owocami,

160g 19,-pln